Føj da! En socialist!

Klaus Bondam (R) synes at det ville være en god ide at tage Pumpehusvej – der ikke ligger i nærheden af Pumpehuset – og omdøbe den til Thomas Koppels Allé. Thomas Koppel er en af det 20. århundrede væsentligste danske komponister, så den hæder synes Teknik- og miljøborgmesteren ville være en god ide.

Venstres Lars Dueholm siger nej. At tænke sig! Den væmmelige mand har udtalt sig kritisk om regeringen og givet udtryk for støtte til frihedskæmperne terroristerne i Irak. Ja, han er – var – i det hele taget kendt for at være meget, meget venstreorienteret. Sådan en mand kan man virkelig ikke opkalde gader efter. Han skal helst glemmes.

Tjah. Hans musik kan stadig lånes på offentlige biblioteker. Det samme kan i øvrigt Cirkeline-bøger og -film af den lige så venstreorienterede Jannik Hastrup. Her i landet har man lov til at mene. Man har lov til at være fanatisk. Og man har i allerhøjeste grad lov til at blive gammel og nægte at se i øjnene, at noget af det, man troede på, ikke helt holdt. Og man har så sandelig ret til at være dissident og kritisere regeringen og dens handlinger herfra og til Hareskoven på enhver given dag… Faktisk er man næsten forpligtet til det. Ellers dør demokratiet.

Så Koppel var ikke enig med Venstre. Han var heller ikke enig med de Radikale. Men det er en radikal borgmester, der kommer med det fine og rimelige forslag. Man kan sagtens argumentere imod det med at vi lige må se tiden an, og hvor stor var han for eftertiden og den slags. Men at afvise at navngive en vej efter manden, fordi han havde solide holdninger og stod ved dem, det er uartigt.

Og så har vi i øvrigt en flok veje, der allerede er blevet opkaldt efter folk med grimme holdninger. Dem skal vi vel ændre til noget mere tilforladeligt? Vi kunne jo starte med Wagnersvej…

Reklamer
Explore posts in the same categories: musik, politik, venstre

5 kommentarer på “Føj da! En socialist!”

 1. Rune Broberg Says:

  Jeg kan kun være absolut enig. Det er noget pjat at hr. Lars Dueholm forsøger at gøre sig til dommer over hvilke holdninger, der berettiger til at blive betragtet som en stor kunstner. Det må så absolut være andre kriterier der skal gælde her, og ikke bare den slags smålighed.


 2. […] I’ve commented on this (in Danish) and this (in Danish) both on IRC and on another blog (in Danish), I think it would do me good to describe it here as […]

 3. Jesper H. Jensen Says:

  Gad vide om du ville bo på MogensGlistrup-vej? Vær nu ærlig.

  At vælge et kontroversielt navn til en vejgade – det er idiotisk. Vi skal alle med rimelighed kunne holde ud af at bo på en gade, så det er logisk at de mest vilde politiske udmeldinger er diskvalifiserende – fra begge fløje.

  Det er iøvrigt forfærdelig populistisk og tåbeligt at lade en vej opkalde efter en mand, hvis lig knap er blevet kold.
  Som minimum må man vente 20 år – til den tid kan man så vurdere om personen reelt bidrog med noget der også tåler tidens tand, og så står de positive elementer også oftest klarere end de eventuelle åndsvage politiske udmeldinger.

 4. rockbear Says:

  Jesper,

  Du overså vist sidste linie i mit indlæg. Det om Wagnersvej. Der ligger faktisk en i København, en i Holstebro og en i Herning.

  Wagner havde nogle politiske opfattelser, der i dag ville blive kaldt nazistiske.

  Det er ikke derfor der er tre veje i Danmark, der hedder Wagnersvej. Det er på grund af hans kulturelle input. Man kan sikkert finde flere kunstnere med festlige politiske standpunkter, som har fået gader og veje opkaldt efter sig.

  Det er bare ikke relevant. Det relevante er deres kulturelle input.

  Mogens Glistrup er politiker. Hans politik ER hans primære input til samfundet. Og hans politik er endda en temmelig hadsk en, der ret klart markerer nogle befolkninsgrupper som dårligere mennesker.

  Thomas Koppel var primært musiker. Han havde holdninger, der er i strid med den siddende regering, men som var ganske acceptable i 70erne. Han udtalte sig klart om disse holdninger, men det er ikke derfor, Bondam foreslår den vej opkaldt efter ham. Det er på grund af hans musik.

  Og for lige at slå fast, at det her ikke handler om at Koppel stod på venstrefløjen: Jeg ville bestemt ikke bakke op om Ulrike Meinhofs Allé eller Stalinsvej.

  Bortset fra det, så eksisterer der en Th. Stauningsvej. Han var også sådan en rød en.

  Alt det med om Koppels bidrag faktisk er så betydeligt, at han skal have en vej, det er jeg enig i. Det skrev jeg også i bloggen. Min kritik går alene på, at det er afskyeligt, når man forsøger at skjule og forklejne folk, blot fordi de er uenige med en. Og det er præcis hvad Lars Dueholm prøver på.

 5. Jesper H. Jensen Says:

  Det er også derfor jeg pointerer at om 20 år kan det være en passende anledning til at vurdere Thomas Koppel – om hans bidrag har klaret tidens tand, fremfor det populitiske i at foreslå det allerede nu.

  Wagner har netop også meget lang tid på bagen, og hans musik fremstår som det klareste bidrag han kom med til tilværelsen. Det politiske meget meget sekundært. Sådan er det ikke lige når folk dør. Så fremstår deres seneste ageren og handlinger lidt for klart og overskygger ofte helhedsbilledet.

  Jeg er faktisk enig i at man ikke bør vælge folk der har udtalt politisk ekstreme udtalelser til vejnavne, før end der er gået noget tid. Men som sagt, mener jeg at man altid skal vente en rum tid, før man overvejer den slags. Vi skal sgu alle gerne kunne holde ud af bo på en vej uden at få berettiget dårlige associationer.

  Thomas Koppel fremstår pt meget kontroversiel. De sidste udtalelser jeg nåede at læse fra ham var ikke behagelige. Om 20 år er jeg ligeglad. Det er alle andre også. Det vil de danske soldater som i øjeblikket er i mellemøsten også være.

  Men lige nu mens liget knap er koldt, og mens soldaterne kæmper imod det som han kastede så meget retorik og musik ind i mod?

  Nej, det vil være ekstrem tegn på manglende situationsfornemmelse.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: