40 millioner kroner til ny motorvej

Så er det endelig offcielt: Forskningsministeriet har bevilget 40 millioner kroner til et nyt state-of-the-art Forskningsnet.

Om forhåbentlig ikke meget mere end et års tid vil det være muligt med et par tastetryk at give en forsker på Aalborg Universitet en direkte, dedikeret data-snabel på 10 Gigabit/sekund til CERN i Schweiz eller  – formentlig – Stanford University i Silicon Valley. Og “lige om lidt” vil tallet være 40 Gigabit/sekund.

Den hastighed svarer til, at hvis man kaster en hel musik-CD ind i fiberen her i Danmark, så vil den første bit komme ud af fiberen i San José 60 millisekunder senere, samtidig med at vi sender den sidste bit ind i fiberen i vores ende. Der vil til hver en tid ligge mindst 300 MB data og flyde i form af lysbølger i selve fiberen. I netop den farve. Der vil kunne være et stort antal samtidige lysbølger i hver sin farve i sådan en fiber samtidig, og hver vil bære en hel musik-CD af gangen.

Det er selvfølgelig ikke det, det nye net skal bruges til. Forskeren i San José må sandelig selv gå ud og købe sin musik. Men datakapaciteter af denne størrelse giver mulighed for at koble computere sammen i hidtil uset omfang. Det mest brugte lige nu er sammenkobling af radioteleskoper verden over, hvilket giver mulighed for at simulere et radioteleskop med en antennediameter på næsten 12000 km. I de næste år vil CERN begynde at pumpe ublu mængder data ud fra deres nye Large Hadron Collider, som skal bringe os tættere på en forståelse af universets start og forhåbentlig også tættere på at kunne lave fusions-kraftværker. Lige henne om hjørnet vil biologerne formentlig gerne lave ting med DNA-forskning, simuleringer af nervesystemet på kvanteniveau og andre ting, der kræver meget store datamængder, og i de kommende år vil vi formentlig se helt nye forskningsområder springe frem. Ganske som elektronregneren gjorde det muligt at arbejde med mange flere tal, end forskerne havde haft mulighed for før, vil tilgængeligheden af enorm datakapacitet formentlig også revolutionere forskningen.

Hvordan? Aner det ikke. Det er ikke min gebet. Jeg gentager bare, hvad jeg har hørt og er fascineret af. Min opgave i det her er bare at bygge det net, de skal lave det på.

Og jeg glæder mig som et lille barn.

Reklamer
Explore posts in the same categories: arbejde, forskning, IT

4 kommentarer på “40 millioner kroner til ny motorvej”

 1. Tue Says:

  Er det net med i min almindelige pakke eller er jeg nødt til at købe en udvidelse? Og hvordan streamer man overhovedet live-DNA-forskning samtidig med Champions League?

 2. Allan Says:

  Tue,

  har du hørt om picture-in-picture?

 3. Tue Says:

  Allan

  Nej, men ih hvor lyder det spændende. Jeg kører i øvrigt XP hvis det hjælper.

 4. Allan Says:

  XP? Er det ikke noget af det der nymodens pjat – meget lig el?


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: